Fjerne mandler

Mandler kan opereres med vanlig kirurgisk teknikk i narkose eller ved bruk av laser i lokal bedøvelse. Individuell vurdering avgjør hvilke metode som benyttes.

Laseroperasjon av mandler

Laserkirurgi er en moderne, men velprøvd metode som for noen pasienter er et alternativ til vanlig kirurgisk fjerning av mandler i narkose. Laseren fjerner (evaporerer) den delen av mandler som har krypter/kanaler som gir tilbakevendende infeksjoner, illeluktende klumper og dårlig ånde.

Fordeler med laser

Fordelen med laser fremfor vanlig kirurgi er at det er langt mindre smertefullt etter operasjonen. Laseroperasjonen utføres raskt, skånsomt og enkelt i lokal spraybedøvelse og gir mye mindre risiko for blødninger og infeksjoner enn vanlig kirurgi. Operasjonen kan gjøres utenfor sykehus og lange, offentlige ventelister. Det er nesten aldri nødvendig med sykemelding etter en laseroperasjon av mandler.

Virker for over 90%

Laseroperasjon for mandler gir ingen garanti for at alle halsplager forsvinner, men operasjonsteknikken er vanligvis effektiv. Tall fra USA og Frankrike viser at over 90% blir mye bedre eller helt bra etter en laseroperasjon. Dersom mandlene er veldig store eller dersom du har halsbyll, anbefaler vi som regel ikke laserbehandling.

Ikke røyke

For å få fullgod effekt av både laser og vanlig kirurgisk operasjon med fjerning av mandler kreves røykestopp.